Stomatološka protetika

Stomatološka protetika kao grana stomatologije omogućava da se nadoknade izgubljeni zubi i time očuva funkcija žvakanja, ali i da se postigne estetika u određenim situacijama.

Mobilna protetika podrazumijeva izradu protetskih radova koje pacijent može izvaditi iz usta i tako održavati higijenu i proteze i usne šupljine. U mobilne protetske radove spadaju totalne proteze, parcijalne proteze, proteze na atečmenima, kao i proteze na implantatima.

Fiksnom protetikom se izrađuju protetski radovi koji mogu biti privremeno ili trajno cementirani u ustima i pacijent ih ne može izvaditi iz usta, a higijena se održava uz redovno pranje zuba.

Fiksnoprotetski radovi mogu biti krunice i mostovi te fiksni radovi na implantatima.

Krunice predstavljaju radove koji se postavljaju na prirodni zub i time se prezerviraju oštećeni zubi ili se pak korigira nezadovoljavajuća estetika.
Mostovi predstavljaju konstrukcije kojima se nadomješta gubitak jednog ili više zuba i tako stvara potpuno funkcionalan zubni niz, a poboljšava se i estetika.
Ukoliko se fiksni rad postavlja na postojeći zub, zub je prethodno potrebno pripremiti i izbrusiti te prilagoditi budućem radu.
Fiksno protetskim radovima omogućava se najveći komfor za pacijenta jer mu daje osjećaj njegovih zuba.

Danas se u fiksnoj protetici koriste radovi koji u svojoj osnovi imaju metalnu konstrukciju (metalkeramički radovi), konstrukciju od cirkonijum-dioksida (cirkon keramički radovi) ili su u potpunosti izrađeni od litij-disilikata (staklokeramički radovi). Primjenom cirkon-keramičkih, a pogotovo staklokeramičkih radova, postiže se vrhunska estetika, a da se pri tom ne ugrožava funkcija zuba.

U sklopu stomatološke protetike spada i implantološka protetika koja podrazumijeva fiksne protetske radove koji se fiksiraju na prethodno postavljene implantate, ali i mobilne protetske radove kojima implantati služe kao nosači i stabilizatori.

Fiksnoprotetski radovi mogu biti izrađeni od niza materijala te se njima mogu nadomjestiti nedostaci jednog ili više zuba (mostovi), mogu prekriti endodontski tretirani zubi, te mogu služiti kao nosači za mobilne protetske radove (kombinovani protetski rad). Fiksnoprotetskim radovima može se i vidno poboljšati estetika najčešće prednjih zuba.