Parodontologija

Parodontologija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem oboljenja koja zahvataju parodoncijum.

Parodoncijum predstavlja potporni aparat zuba kojeg čine zubno meso – gingiva, alveolarna kost te periodontalni ligament koji povezuje zub i kost.
Oboljenja koja zahvataju parodont, a nastaju uslijed nakupljanja bakterija i zubnog kamenca su gingivitis i parodontitis.

Gingivitis predstavlja upalu zubnog mesa – gingive, a karakterišu je crvenilo i krvarenje gingive. Iako je najčešće gingivitis uzrokovan bakterijama iz plaka i kamenca (naslage na tvrdim zubnim tkivima), postoje i neka stanja pri kojima su osobe posebno sklone nastajanju gingivitisa kao npr.: pubertet, trudnoća, ortodontske nepravilnosti, sistemska oboljenja i upotreba određenih lijekova, konzumiranje nikotina i alkohola, uzimanje oralnih kontraceptiva…

Ukoliko se gingivitis ne tretira na vrijeme, dolazi do razvoja parodontitisa kao težeg oblika oboljenja parodoncijuma.

Hronični parodontitis koji se ne tretira dovodi do gubitka parodontalnih tkiva (potpornih elemenata zuba) te dolazi do klaćenja i pomičnosti zuba. U najtežim slučajevima takvi zubi se moraju odstraniti.

Da bi se prevenirao nastanak oboljenja parodontalnih tkiva, potrebno je redovno i kvalitetno održavati higijenu usta, ali i redovno posjećivati stomatologa kako bi se na vrijeme mogao ukloniti zubni kamenac koji predstavlja glavni uzrok nastanka oboljenja parodonta.