Posljedice vađenja zuba

Postoji mnogo razloga zbog kojih je nekada potrebno ekstrahirati (izvaditi) zub, ali je potrebno znati da ovakva odluka sa sobom nosi brojne posljedice. Osim jasnih posljedica kao što su smetnje u govoru, jelu i samopouzdanju, postoje i posljedice koje nisu odmah vidljive.

Ukoliko se nakon gubitka zuba, izgubljeni zub tj. prazni prostor ne ispuni, vremenom se susjedni, ali i zubi iz suprotne vilice u tom području pomjeraju prema praznom prostoru te nastaju promjene u strukturi kosti.

Zub svojom prisutnošću stimuliše kost vilica te ona na taj način čuva svoj volumen i gustoću. Kada se izgubi zub i prestane stimulacija kosti dolazi do resorpcije tako da već u prvoj godini nakon gubitka zuba imamo do 25% smanjenja u širini kosti (grebena vilice). Nakon nekoliko godina može doći do gubitka i do 4 mm visine koštanog grebena. Zbog toga, a uslijed gubitka većeg broja zuba, smanjuje se donja trećina lica te lice poprima „starački“ izgled.

Obzirom da svi zubi teže kontaktu sa susjednim zubima te sa zubima iz suprotne vilice, gubitkom zuba se preostali zubi pomjeraju i naginju u prazan prostor. Uslijed pomjeranja ka susjednom praznom prostoru dolazi do stvaranja novih prostora između preostalih zuba gdje se nakupljaju ostaci hrane te uzrokuju nastanak karijesa i parodontalnih oboljenja.

Uslijed dugogodišnjeg poremećaja funkcije žvakanja i visine zagriza mogu nastupiti i problemi u temporomandibularnom zglobu.

Postoje brojni načini kako se mogu nadoknaditi izgubljeni zubi. Ukoliko nedostaje jedan zub u zdravom zubnom nizu, idealna nadoknada je zubni implantat. Zubni implantat, slično prirodnom zubu (ukoliko nema periimplantne infekcije) čuva volumen kosti. Zubni implantati su pouzdana opcija kod nadoknade jednog ili više izgubljenih zuba, te kao opcija kod totalne bezubosti kao retencioni sistem za protetski rad. Uspješnost implantološke terapije je preko 97%.

Pored dentalnih implantata, izgubljeni zubi se mogu nadoknaditi i fiksnoprotetskim radom (mostom) koji podrazumijeva brušenje susjednih zuba i uključivanje istih u rad (most). Fiksnoprotetske nadoknade se mogu izraditi od više vrsta materijala od kojih prednjače cirkon keramički radovi i metalokeramički radovi.

Kad se uzmu svi faktori u obzir nameće se zaključak da se i prije same ekstrakcije zuba treba planirati buduća sanacija novonastale situacije.

Povezani linkovi:

  1. Implantologija
  2. Stomatološka protetika
  3. Parodontologija

Nadamo se da je članak bio koristan. Zakažite pregled kod svog stomatologa u Tuzli. Dental Hairlahović – neka vaš posjet stomatologu bude ugodno iskustvo!