Oralno zdravlje kod oboljelih od dijabetesa

Dijabetes je hronično i veoma rasprostranjeno oboljenje koje podrazumjeva nedovoljnu proizvodnju inzulina u organizmu ili nemogućnost organizma da iskoristi proizvedeni inzulin.
Kao rezultat ovog problema dolazi do povećanih koncentracija glukoze u krvi i oštećenja krvnih sudova i nerava.

Oralno zdravlje i dijabetes su iznimno povezani. U cilju informisanja stanovnika, stomatološka ordinacija Dental Hairlahović Tuzla, spremila je koristan i važan pregled uticaja dijabetesa na oralno zdravlje, ali i savjete za dijabetičare.

Opšti simptomi dijabetesa su: pojačana žeđ, učestalo mokrenje, slabost, gubitak tjelesne mase, zamućen vid.

Kako dijabetes utiče na oralno zdravlje?
Nekontrolisan nivo šećera u krvi može uzrokovati niz problema u usnoj šupljini.

Gingivitis
Zbog oštećenja perifernih krvnih sudova dolazi do sporije cirkulacije i gingiva (zubno meso) postaje osjetljivija i podložnija upalama.
Znakovi gingivitisa su: crvenilo, uvećanje i krvarenje zubnog mesa.

Parodontitis
Ukoliko se gingivitis ne prepozna i ne tretira, može napredovati u parodontitis gdje upala prodire dublje i zahvata potporne strukture zuba te dovodi do destrukcije kosti što može rezultirati gubitkom zuba.

Otežano liječenje oboljenja zubnog mesa
Uslijed poremećaja na krvnim sudovima i smanjene prokrvljenosti zubnog mesa dolazi i do oslabljene reparatorne aktivnosti što rezultira otežanim liječenjem potpornog aparata zuba i može dovesti do prijevremenog gubitka zuba.

Gubitak zuba
Uslijed svih prethodno navedenih stanja koja mogu da se pojave u usnoj šupljini oboljelih od dijabetesa, zahvaćeni zubi se nerijetko moraju ukloniti. Sama ekstrakcija (vađenje) zuba kod oboljelih od dijabetesa zahtjeva posebnu pažnju zbog mogućih komplikacija koje mogu nastati u toku i nakon rutinskog vađenja zuba.

Osjećaj suhoće usta
Neki lijekovi koji se koriste za kontrolu nivoa šećera u krvi mogu smanjiti rad pljuvačnih žlijezda i tako smanjiti proizvodnju pljuvačke što u konačnici dovodi do suhoće usta.

Gljivične infekcije usta i jezika (kandidijaza) kod oboljelih od idjabetesa su česta pojava i praćene su osjećajem žarenja i peckanja.

Savjeti za dijabetičare:

  • Najvažnija je svakodnevna i dobra oralna higijena jer su osobe koje boluju od dijabetesa, zbog lijekova koje piju ali i samih karakteristika oboljenja, podložnije oboljenjima usne šupljine
  • Potrebne su redovne kontrole kod stomatologa svaka 3 mjeseca i češće profesionalno uklanjanje čvrstih zubnih naslaga
  • Piti dovoljne količine vode
  • Redovno kontrolisati nivo šećera u krvi

Nadamo se da je članak bio koristan. Zakažite pregled kod svog stomatologa u Tuzli. Dental Hairlahović – neka vaš posjet stomatologu bude ugodno iskustvo!