Trudnoća i oralno zdravlje

Trudnoća je dinamično razdoblje u životu svake žene i praćeno je nizom fizičkih i psihičkih promjena. S obzirom da dolazi do niza hormonalnih promjena, a usljed povećanih potreba za oralnom higijenom, mogući su brojni stomatološki problemi.

U cilju informisanja stanovnika, stomatološka ordinacija Dental Hairlahović Tuzla, spremila je koristan i važan pregled informacija koje svaka buduća majka treba znati.

Na našim prostorima se često može čuti da su majkama zubi počeli “propadati u trudnoći”. Zbog izgradnje i rasta bebinog skeleta, kod trudnica postoji povećana potreba za kalcijumom. Kalcij koji se nalazi u zubima je pohranjen u veoma stabilnim spojevima te treba znati da trudnoća nije uzrok gubitka kalcija iz zuba!
Ono sto može dovesti do gubitka kalcija u trudnoci jeste karijes. Žena može biti podložnija karijesu u periodi trudnoce zbog:

  • Mučnine, refluksa i učestalih povraćanja koji smanjuju Ph usne šupljine
  • Upale zubnog mesa
  • Povećanog broja obroka

Upale zubnog mesa se često dešavaju u trudnoći zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena koji povećavaju prokrvljenost zubog mesa te dovode do pojačane osjetljivosti na iritacije. Usljed nepravilne i nedovoljne oalne higijene, dolazi do nakupljanja dentalnog plaka sto moze rezultirati razvojem karijesa i parodontalnih oboljenja.

Rtg snimanja tokom trudnoće
Postoje brojne studje koje pokazuju da savremeni rvg aparati zbog male količine zračenja ne utiču na razvoj ploda i u potpunosti su bezopasni. S obzirom da se ipak radi o veoma osjetljivom periodu razvoja ploda, rtv/rvg snimanja se rade u slučajevima krajnje nužde.

Lijekovi u trudnoći
Nema opravdanja da se trudnici u slučaju potrebe ne propisu analgetici i antibiotici jer bol, stres i upala imaju vece posljedice na plod od upotrebe neophodnih lijekova. Postoji niz lijekova koji se ne smiju uzimati u trudnoci te se iz tog razloga lijekovi u trudnoci uzimaju samo uz preporuku ljekara.

Lokalna anestezija
Lokalna anestezija je potpuno bezbjedna tokom trudnoće te nema potrebe da trudnica osjeća bolove prilikom bilo koje stomatoloske intervencije.

Savjeti za trudnice:

  • Redovni kontrolni stomatološki pregled tokom trudnoće
  • Sanirati sve stare ispune i karijese u fazi planiranja trudnoće ili u toku trudnoće.
  • Ultrazvučno skidanje mekih i tvrdih zubnih naslaga redovno tokom trudnoće
  • Ukoliko trudnica povraća, a zbog promjena ph vrijednosti u usnoj supljini nakon povracanja, potrebno je sacekati 30 minuta nakon povraćanja te isprati usnu šupljinu vodom i oprati zube.
  • Pridržavanje uputa o oralnoj higijeni i ishrani a to su:
    • Četkanje zuba najmanje 2x tokom dana
    • Upotreba interdentalnih četkica za prostore između zuba, a u područjima gdje to nije moguće, koristiti zubni konac
    • Izbjegavati velike količine i učestalo uzimanje slatkiša i zaslađenih sokova. Takvu hranu je najbolje uzimati neposredno nakon glavnog obroka.
    • Ne koristiti alkohol i duhanske proizvode.

Nadamo se da je članak bio koristan. Zakažite pregled kod svog stomatologa u Tuzli. Dental Hairlahović – neka vaš posjet stomatologu bude ugodno iskustvo!